Стара Пазова, Ул. Светосавска 11 тел: 022 310 180

Јавно предузеће Општинска стамбена агенциjа Стара Пазова

Важна улога локалних самоуправа у решавању стамбеног питања за избегла лица

У Старој Пазови данас су потписани уговори са представницима девет општина и градова (Шид, Сремска Митровица, Шабац, Крушевац, Прокупље, Параћин, Кикинда, Бајина башта, Вршац) у којима ће се градити 200 станова за избеглице у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног програма Републике Србије (РСП).

Потписивању су, поред осталих, присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Сајмон Хеншо, главни заменик помоћника државног секретара за становништво, избеглице и миграције Сједињених Америчких Држава, Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске, Миколај Довгељевич, вицегувернер Банке за развој Савета Европе, амбасадор Петер Буркхард, шеф мисије ОЕБС у Србији и Едуардо Арболеда, шеф Представништва УНХЦР за Србију.v

У оквиру другог потпројекта РСП, који је вредан више од 13 милиона евра, планирана је изградња 200 станова, 120 монтажних кућа, 300 пакета грађевинског материјала и 250 сеоских домаћинстава.

Након потписивања уговора са представницима општина и градова високе званице обишле су породицу Тепшић у селу Крњешевци код Старе Пазове. Тепшићи су у оквиру првог потпројекта РСП добили пакет грађевинског материјала да заврше започету кућу. Породица Тепшић једна је од 125 са коначне листе за доделу пакета грађевинског материјала у оквиру првог потпројекта Регионалног стамбеног програма Републике Србије. Испоруком првих 25 пакета грађевинског материјала, који су финансирани средствима контрибуције Републике Србије РСП-у, почела је имплементација програма на терену.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи. РСП Србије биће спроведен у наредних пет година кроз више потпројеката.

Збрињавање избеглих лица на територији Општине Стара Пазова

Општина Стара Пазова и ЈП Општинска стамбена агенција Стара Пазова (ОСА) имају активну сарадњу са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а преко Комесаријата и са УНХЦР-ом и до сада је предузето више значајних активности у циљу решавања стамбених питања за избегла лица, која живе на територији старопазовачке Општине.

Крајем 2013. године потписан је Меморандум о сарадњи између Општине Стара Пазова и Комесаријата управо у оквиру плана на решавању стамбеног питања за најугроженија лица у статусу избеглице и лица, којима је престао статус избеглице. Меморандум подразумева изградњу стамбеног објекта за колективно становање у оквиру спровођења, горе поменутог, Регионалног стамбеног Програма у Републици Србији. У питању је изградња 30 станова у Голубинцима у Пазовачкој улици у самом центру. Средства за реализацију ће се црпити из Фонда Регионалног стамбеног Програма, преко Банке за развој Савета Европе.

У најкраћем технички могућем року, са циљем да се убрза процес решавања овог кључног питања, Општина је са Општинском стамбеном агенцијом обезбедила земљиште, идејни пројекат, локацијску дозволу, обезбедила комплетно комунално опремање тј. инфраструктуру предвиђене парцеле, као и идејни пројекат. Очекује се да ће, заједничким напорима Комесаријата, Општине и Општинске стамбене агенције, радови бити завршени до краја 2015. године.

Почетком 2014. године учињен је и корак више и по истом моделу потписан и други Меморандум, који ће омогућити изградњу још 165 станова за поменуте категорије становништва, а предвиђена локација је у Старој Пазови у Фрушкорској улици. У току су даље активности око комуналног опремања и привођења земљишта намени.

Подели на мрежама
  • Датум креирања: .

Јавно предузеће Општинска стамбена агенција Стара Пазова
Ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова тел: 022 310 180 факс: 022 363 494