Стара Пазова, Ул. Светосавска 11 тел: 022 310 180

Јавно предузеће Општинска стамбена агенциjа Стара Пазова

ГОЛУБИНЦИ 30 станова за избеглице из БиХ и Хрватске

Општина Стара Пазова и Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије су у марту 2014. године успоставили сарадњу потписивањем Меморандума од стране председника Ђорђа Радиновића и комесара Владимира Цуцића. Меморандумом о сарадњи је дефинисан рад на обезбеђивању трајних стамбених решења за најугроженија лица – избеглице из периода од 1991. до 1995. године које живе у колективним центрима или неком другом виду колективног смештаја, као и угрожене избеглице из истог периода у приватном смештају без трајног решења у земљи порекла или Републици Србији које испуњавају критеријуме угрожености УНХЦР.

На основу поменутог Меморандума, а у оквиру Регионалног стамбеног програма – Стамбеног програма у Републици Србији, у децембру 2014. године, у оквиру Потпрограма 4, потписан је Уговор о реализацији стамбене изградње између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, ЈУП ''Истраживање и развој'' д.о.о. Београд и општине Стара Пазова, којим је дефинисана изградња 30 стамбених јединица у Голубинцима за решавање стамбених потреба избеглица. Финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбеђена су кроз донаторска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе (вредност изведених радова је 736.913 евра) и кроз учешће општине Стара Пазова, које се огледа у обезбеђивању земљишта у јавној својини, финансирању свих потребних сагласности и услова, припреми тендерске документације, финансирању главних пројеката и пројеката инфраструктуре, издавању свих потребних дозвола, осигурању неопходне инфраструктуре, прикључењу стамбеног објекта на електричну мрежу, водовод, канализацију и друго. Вредност учешћа општине Стара Пазова на овом пројекту је 23.227.131,04 динара.

У септембру 2019. године уручени су кључеви 30 станова (укупно 1.540 м2 нето стамбеног простора) избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, а овом свечаном чину су присуствовали министар спољних послова у Влади Републике Србије Ивица Дачић, председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, шеф Сектора за сарадњу у делегацији Европске уније у Србији Ингве Ингстром и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Подели на мрежама
  • Датум креирања: .

Јавно предузеће Општинска стамбена агенција Стара Пазова
Ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова тел: 022 310 180 факс: 022 363 494